Ξενώνας,Καϊμακτσαλάν,Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Παλαιός άγιος αθανάσιος

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος ή Tσέγανη είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στους πρόποδες του όρους Bόρας. Βρίσκεται πολύ κοντά στη λίμνη Βεγορίτιδα και απέχει 28χλμ από την πόλη της Έδεσσας και μόλις 10χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν.

Το χωριό Παλαιός Άγιος Αθανάσιος κτίστηκε στα τέλη του 16ου αιώνα και έμεινε ζωντανό ως τα τέλη της δεκαετίας του 1980 έκτοτε το χωρίο εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοί μεταφέρθηκαν στο νέο οικισμό Άγιος Αθανάσιος.

Ο οικισμός του παλαιού Άγιου Αθανάσιου σήμερα έχει μετατραπεί σε κορυφαίο χειμερινό τουριστικό θέρετρο και πόλο έλξης για τους λάτρης των χειμερινών εξορμήσεων.Η παραδοσιακή μακεδονίτικη αρχιτεκτονική σε συνδυασμό με τα πλίνθινα δρομάκια του χωριού οδηγούν τον επισκέπτη σε άλλες εποχές. Σημαντικά αξιοθέατα του χωριού είναι η εκκλησίες του με βασικότερη αυτή της Aναλήψεως που κτίστηκε τον 17ο αιώνα.

Έδεσσα

Η πόλη των νερών και των 5 αισθήσεων. Μια πόλη που η φύση της χάρισε απλόχερα τις ομορφίες της. Αξίζει να γνωρίσετε την ιστορία της και την γαστρονομία της, να γνωρίσετε την μοναδική γεωμορφολογία της. Πεδιάδες, βουνά, Καταρράκτες. Κρύα και ζεστά νερά, ήσυχα ή ορμητικά με λίμνες και υδροβιότοπους, όλα έτοιμα να σας χαρίσουν μια ανεπανάληπτη εμπειρία.

Η Έδεσσα δεν θα μπορόυσε να λέγεται πόλη των νερών χωρίς τος περίφημους Καταρράκτες, τους μεγαλύτερους σε όλα τα Βαλκάνια. Οι καταρράκτες της ¨Εδεσσας βρίσκονται στην άκρη βράχου σε ένα μοναδικό γεωπάρκο σμιλεμένο από το νερό που λέγεται “φρύδι της πόλης” με 11 καταρράκτες. Οι δύο είναι μεγάλοι, ορατοί, επισκέψιμοι και προσφέρουν μοναδική ατμόσφαιρα της δύναμης της φύσης δημιουργώντας τον μύθο της υδάτινης πολιτείας. Το νερό των καταρρακ΄των προέρχεται από τις πηγές του υγροτόπου Αγρα-Βρυτών-Νησίου οι οποίες τροφοδοτούνται από τα χίονια του Καϊμακτσαλάν.

Tο χιονοδρομικό

Στο όρος Βόρας ή Καϊμακτσαλάν που βρίσκεται στον Νομό Πέλλας,συνταντάμε το χιονοδρομικό κέντρο Βόρρα-Καϊμακτσαλάν.Το Χιονοδρομικό Κέντρο Καϊμακτσαλάν είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας(2.524 μέτρα) και το ψηλότερο κέντρο χειμερινών σπορ της Ελλάδας.Το χιονοδρομικό απέχει 45 χλμ από την πόλη της Έδεσσας και παραμένει ανοιχτό από αρχές Νοεμβρίου έως τις αρχές Μαΐου.Επίσης είναι από τα λίγα χιονοδρομικά κέντρα στην Ελλάδα με τόσο μεγάλη διάρκεια χιονιού και οι πίστες σκι είναι πολλών χιλιομέτρων και διαφορετικών επιπέδων δυσκολίας.

Το Καϊμακτσαλάν αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις των χειμερινών σπόρ καθώς και για τους φυσιολάτρεις,συνδυάζοντας πανέμορφα τοπία σε μία μαγευτική περιοχή.Το βουνό καλύπτεται από πυκνά δάση οξιάς και πεύκων και στην ψηλότερη κορυφή βρίσκουμε τον Προφήτη Ηλία με υψόμετρο τα 2.534 μέτρα. Στην κορυφή του βουνού υπάρχει το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία που αποτελεί σύμβολο καθώς έχει στα θεμέλια του οβίδες και χτίστηκε προς τιμή των θυμάτων της νίκης των Σέρβων επί των Βουλγάρων το 1916.

Λουτρά Πόζαρ

Το Λουτράκι είναι ένας όμορφος οικοσμός στους πρόποδες του όρους Βόρρας και βρίσκεται μόλις 13 χλμ από την πόλη της Αριδαίας.Η περιοχή είναι γνωστή σαφώς για τα ιαματικά λουτρά της από την αρχαιότητα,η χρήση των οποιών αναφέρεται ήδη από την εποχή του Μ.Αλεξάνδρου.Υπάρχουν 6 κύριες πηγές ιαματικών νερών που πηγάζουν μέσα από πετρώματα και βράχους που βγαίνουν από τα έγκατα της γής. Η θερμοκρασία του βρίσκεται στους 37°C και προσελκύει πολλά άτομα μεγαλύτερη και όχι μόνο ηλικίας.Τα νερά του βοηθούν στην θεραπεία πολλών ασθένειων και είναι κατάλληλο για λουτροθεραπεία και ποσιμοθεραπεία.

Ανεβαίνοντας προς την καταπράσινη κοιλάδα του Θερμοποτάμου, μέσα σε ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον με καταπληκτικούς καταρράκτες, βλάστηση, φαράγγια και πυκνά δάση δίνεται η δυνατότητα στους εκδρομείς για ατέλιωτους περιπάτους, ορειβασία και rafting.Μέσα λοιπόν σε αυτό το σκηνικό εκτείνεται το φαράγγι του Λουτρακίου μήκους 33 χλμ που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν.

Close Menu